Wat zet je op je geboortekaartje?

WAT ZET JE EIGENLIJK OP EEN GEBOORTEKAARTJE?

Hebben jullie een bijzonder geboortekaartje kunnen kiezen uit al het moois wat er is? Nu komt nog een uitdaging: wat moet je eigenlijk op een geboortekaartje zetten? Veel ouders zijn hier wat onzeker over wanneer ze het geboortekaartje van hun kindje aan het ontwerpen zijn. In deze blog deel ik waardevolle tips en inspiratie om je te begeleiden bij het creëren van jouw mooiste geboortekaartje.

Mijn belangrijkste advies is: blijf trouw aan jezelf. Het geboortekaartje weerspiegelt jullie persoonlijkheid en de grote vreugde die je voelt bij de komst van je kindje. Er zijn geen vaste regels voor de tekst op een geboortekaartje, al zijn een paar praktische details wel handig om te vermelden ;)

Kies wat bij jullie past en wat je leuk vindt om te delen. Allereerst is de naam van je kindje het allerbelangrijkst. Zet de roepnaam van je kindje voor op het kaartje. De volledige naam en eventuele doop of extra namen, kun je dan aan de achterkant zetten. Is de volledige naam bijvoorbeeld Elisabeth Katharina Verduin, maar noemen jullie haar Elsje, dan zet je dat op de voorkant. Uiteraard kun je onder de volledige naam nog met kleine lettertjes zetten: we noemen haar Elsje.

Wat zet je op een geboortekaartje?
Wat zet je op de achterkant of binnenkant van een geboortekaartje?

De geboortedatum is natuurlijk ook heel belangrijk om te vermelden. Hiervoor zijn geen regels; zet 'm op de voor-en achterkant, of alleen op de voorkant of achterkant. Wat jij mooi vindt. De notering van de datum kun je op verschillende manieren doen: 12 juni 2025, 12.06.2025, 12-6-2025, 12/06/2025 of uitgeschreven twaalf juni twintigvijfentwintig. Het meest gebruikt, en het mooiste als je het mij vraagt is: 12 juni 2025. Let hierbij op dat je de maand niet met een hoofdletter begint!

De trotse ouders en broertje(s) of zusje(s) moeten uiteraard ook op de kaart vermeld worden. Wat is jullie naam? Als jullie niet dezelfde achternaam hebben kun je ervoor kiezen om ieder je eigen achternaam te gebruiken. En je andere kindje(s)? Die kun je dan vermelden als 'broertje/zusje van...'. Je kunt er ook voor kiezen om de achternaam van de baby te vermelden en bij jullie gegevens de achternamen weg te laten. Adresgegevens en telefoonnummer(s) zijn ook belangrijk. Mensen die een geboortekaartje van jullie hebben ontvangen vinden het leuk om een kaartje of een cadeautje op te sturen. Of ze willen graag even bellen of appen om een afspraak te maken om de kleine te bewonderen. Zet de voorletters voor het telefoonnummers of zet ze in respectievelijke volgorde: Sophie en Jarno Verduin, 06-11111111 | 06-22222222.

 

HOE KUN JE EEN GEBOORTEKAARTJE NOG PERSOONLIJKER MAKEN?

Mensen zijn vaak heel benieuwd naar alle informatie omtrent jullie kleintje en geboortegewicht, de precieze tijd, geboorteplaats (als die afwijkt van je woonplaats) en eventueel de lengt, als dat nog gemeten wordt,  zullen veel mensen leuk vinden om te weten. Iets extra's, zoals een foto van de pasgeboren baby, een bijzonder geboortegedichtje, een speciale lieve (song)tekst, een boodschap aan je kindje of andere informatie zoals 'Ze is vernoemd naar beide oma's' maakt het geboortekaartje heel persoonlijk.

Rust en bezoektijden kun je ook vermelden op je kaartje. Dit wordt de laatste jaren steeds minder gedaan. Mensen komen niet meer, zoals vroeger, zomaar onaangekondigd bij je aan de deur. Zijn jouw familie en vrienden wel zo vrij? Dan is het misschien toch handig om op je kaart te vermelden: 'Wij rusten tussen 12.00 en 15.00 uur', 'Langskomen? Gezellig! Bel je even van tevoren?'.

Wanneer vrienden en familie op bezoek komen bij jullie pasgeboren baby, willen ze graag een kraamcadeau meenemen. (Heb jij het babyinvulboek van Studiopie al gezien?) Hoewel dit in Nederland niet zo gebruikelijk is, is het in België heel gewoon om op het geboortekaartje een link naar een online verlanglijstje of pamperrekening te plaatsen. Zo krijg je cadeaus waar je echt blij mee bent. Wil je dit niet op je kaartje, maak dan voor jezelf een lijstje met cadeausuggesties, als iemand er dan naar vraagt, kun je het zo doorsturen en hoef je niet dat enorme zwangerschapsbrein af te speuren naar wat je ook alweer voor wensen had ;)

Met de tips en inspiratie uit deze blog heb ik je hopelijk een beetje op weg geholpen naar een prachtig geboortekaartje waarmee je op een unieke en persoonlijke manier de geboorte van jullie zoon of dochter aankondigt. Geniet van het proces en doe waar je je goed bij voelt!