Ontwerptips voor je geboortekaartje via de editor
Studiopie > Ontwerptips voor je geboortekaartje via de editor

ONTWERPTIPS EDITOR

LET OP BIJ BEELDVULLENDE ACHTERGRONDEN:  Laat de beeldvullende achtergrond, oa een kleurvlak tot aan alle randen, doorlopen tot en met de rand buiten je kaartvlak. Zo voorkom je witranden na het snijden en het zorgt ervoor dat de achtergrond mooi doorloopt tot de randen van alle zijden. Deze marge is zichtbaar buiten je kaart als je tekst of andere elementen in de editor selecteert en verplaatst.

 

De veiligheidsmarge geeft aan tot hoe ver elementen van de rand van jouw ontwerp moeten blijven. Dit voorkomt dat er tekst of beeld wordt afgesneden of op de rand van je kaartje komt te staan. Bovendien is het mooier als je tekst wat 'lucht' krijgt door de marges. Deze marge is zichtbaar op je kaart als je tekst of andere elementen in de editor selecteert en verplaatst. 

 

Je kunt in de editor het hulpraster aanzetten om ervoor te zorgen dat alle teksten en elementen op jouw kaart netjes zijn uitgelijnd. Deze vind je rechts bovenin de balk. Als je een tekst of element selecteert en verplaatst, zie je hier een klein rood stipje in het midden. Dat stipje staat voor het midden van dat element. Als je dit element op een van de hulplijnen plaatst, weet je dat dat element netjes is uitgelijnd.

In het hulpraster zitten magnetische middellijnen. De elementen en tekstvakken worden daardoor automatisch naar de hulplijn getrokken wanneer je ze verschuift en vlak in de buurt bent.

 

Kies voor uitvullen als je een kleurvlak als achtergrond gebruikt, zoals in de beeldbank bij achtergronden kunt vinden. Dat zorgt ervoor dat deze mooi over de marges loopt (zie hierboven). Zo ben je er zeker van dat er geen witte randjes rondom je ontwerp kunnen ontstaan.

 

In de editor werk je met lagen; elk element staat in een nieuwe laag Met de knoppen volgorde kun je een element naar voren halen of verder naar achteren plaatsen. Krijg je een element niet geselecteerd dan kan het zijn dat er een (groter) element 'bovenop ligt', je kunt dan het bovenste element selecteren en (tijdelijk) naar achteren verplaatsen.

 

Als je een kleur wilt die niet standaard in het kleurenpalet van de editor staat, kies dan bij kleuren voor een plusje, je kunt dan met de muis een kleur en kleurtoon kiezen. Heb je al een kleurcode die je wilt gebruiken, vul die dan in bij het #. Om kleuren te kiezen kun je ook gebruik maken van een handige colorpicker. Kopieer de # kleurcode en plak de code in het vakje bij kleuren. Let wel op dat als je een meerkleurige illustratie van kleur verandert dan wordt het hele element egaal. 

 

Je kunt de elementen van grootte veranderen door het te selecteren en vanuit een hoek naar buiten of naar binnen slepen. Je kunt het laten kantelen door te slepen vanaf de gedraaide pijl.

 

Je kunt ook een element spiegelen, als je bijvoorbeeld wilt dat een vogel de ander kant op vliegt. Kies dan voor driehoekjes. 

 

Letters uit de beeldbank, zoals de alfabetdierenletters en de handgeschreven letters vind je niet onder lettertypes maar onder letters in de beeldbank. Het vergt even wat extra moeite en zorgvuldigheid als je die letters gebruikt. Let goed op dat je de grootte goed zet, dat je kijkt naar de uitlijning; doe dit door het hulpraster aan te zetten en de blokjes aan beide kanten gelijkt te maken. Wanneer je de naam goed geplaatst hebt, zorg dan dat je de plantjes en dieren naar voren plaatst in de lagen. Kijk ook even of de eventuele schaduwen nog juist geplaatst zijn. Kom je er niet uit? Stuur me een bericht, ik help graag! 

 

Een kader plaatsen in je ontwerp kan, maar ik raad je wel aan om deze maar aan één zijde van je kaartje te plaatsen. In verband met de 3 millimeter snijmarge, kan jouw kaartje namelijk iets verschuiven in de snijmachine. Dit kan betekenen dat er bijvoorbeeld aan de linkerkant 2 millimeter meer wordt afgesneden, waardoor je aan de rechterkant 2 millimeter extra hebt. Bij de meeste ontwerpen valt dit niet op, maar bij een kader valt dit gauw op en ziet er dan scheef uit. Wil je advies over een ontwerp? Neem dan contact met me op.

 

Kleurafwijkingen kunnen voorkomen, dat komt omdat elke bestelling uniek is. De kleuren worden per kaart opnieuw gemengd in de machines. Hierdoor kan het zijn dat er een minimaal kleurverschil ontstaat tussen je bestellingen; zoals tussen de proefdruk en oplage. 

 

Het kiezen van het papier is ook een belangrijke factor om de 'look and feel' van je uiteindelijke kaartje te bepalen. De papiersoorten die ik aanbied hebben allemaal een natuurlijke uitstraling. Kijk bij papiersoorten voor meer informatie. Als je een ontwerp kiest met een donkere achtergrond, houd er dan rekening mee dat als je kiest voor papier met een structuur, de inkt niet zo goed dekt. Afhankelijk van je ontwerp geeft dat juist een ruige stoere uitstraling of het ziet er niet mooi uit. Als je niet zeker bent, bestel dan eerst een proefdrukje om het te testen en om teleurstelling te voorkomen. 

 

 

Wil je een dubbele kaart maken van een enkele kaart of andersom, stuur me dan een bericht dan zet ik het ontwerp voor je om en plaats het in je account. 

 

Heb je vragen of kom je er niet uit? Kijk nog eens bij de veelgestelde vragen of stuur me een bericht, ik hoor graag van je.