Over StudioPie

Marieke Middendorp, de illustrator van StudioPie

Hallo, ik ben het: Marieke

Het hoofd achter StudioPie. Ook wel de moeder van mijn 2 leuke mensenkinderen en een kleine rooie kat. Ik ben een fervent boswandelaar, babbelaar en borrelaar, een vroege vogel en sinds Corona ook best een huismus.

Ik ben verliefd op mijn werk. Het ontwerpen van geboortekaartjes heeft voor mij een diepere laag. De periode van zwangerschap en de geboorte van je kind is zo’n intens moment in je leven. Je wordt overspoeld door heftige gevoelens van kwetsbaarheid, verlangen, trots, (oer)kracht, angst misschien en onzekerheid. En zóveel liefde. Onvoorwaardelijk en oneindig. In mijn ontwerpen doe ik mijn best om al die emotie te verpakken als een mooi pakketje met een strikje erom en een grapje erbij. 

Als historicus, die ik volgens de papieren ben, vind ik het leuk om iets te vertellen over mijn route naar het ondernemerschap. Hoe ik van overspannen jonge moeder een illustrerende ondernemende (ouwe) moeder werd. Welke grote stappen, onbevangen beslissingen en spannende sprongen in het diepe naar StudioPie hebben geleid.

In 2009 herontdekte ik in overspannen toestand mijn creativiteit, deed een cursus en leerde mezelf photoshop aan; ik wilde grafisch ontwerper worden.
Een vriendin vroeg me in 2014 ook mee te doen aan een illustratie cursus van Lilla Rogers. Ik zei nog: 'ik ben geen illustrator, ik kan niet tekenen'. Maar toch deed ik mee en haalde tot 2x toe de halve finale van de The Global Talent Search. Hoera, dat gaf vertrouwen! Vervolgens maakte ik het logo voor de Amerikaanse schrijfster Karen Salmansohn, een paar tatoeages die op echte lijven zijn gezet en een ontwerp voor een speeltoestel in Namibie op het terrein van stichting Penduka.

Tijdens de creatieve droogte die daarop volgde heb ik mezelf 'gedwongen' elke dag 1 dier te tekenen voor Instagram met de hashtag: #100daysofanimals (2016). Voor ik het wist -maar minstens 26 dagen later- had ik een heus dierenalfabet. Dit was de basis voor het bedrijf dat StudioPie nu is. Ik maakte er letterkaartjes, ansichtkaarten en een dierenalfabet van (2018), leende geld van mijn moeder voor een voorraad voor de winkels en ben met mezelf gaan leuren. Met een goed aantal verkooppunten als gevolg. Ik was mijn baan verloren en niet van plan om weer in loondienst te gaan.

Na een jaar broeden op een geboortekaartjesplan, kwam ik met een nieuw concept. De dierenalfabetgeboortekaartjes met de grote letters en de dieren eromheen werden vrij snel een succes, want dit mix en match- principe gaf mensen de kans een kaart op maat te laten ontwerpen zonder hoge ontwerpkosten. Deze nieuwe website waarbij mensen zelf hun kaartjes kunnen ontwerpen was een logische volgende stap.

Ik heb er plezier in om me steeds te ontwikkelen. Zo krijgt het nieuwste plan langzaam vorm. Ik bied illlustratoren die ik bewonder een podium om een prachtige collectie geboortekaartjes te maken die jij gemakkelijk zelf kunt bewerken. Een win-win-win situatie als je het mij zou vragen :) De eerste illustratoren zijn Anna Katharina Jansen, Image de Julie, Alies Broekhuizen en Pindapaard
 

Neem vooral een kijkje en als je vragen, suggesties, ideeen of een opmerking hebt, dan hoor ik graag van je! En volg me op instagram voor tips en inkijkjes!